
OK Boomer – lyt til de unge medarbejdere!
De unge er mærkelige, selvoptagede og overfølsomme. Eller også er du håbløst outdatet Boomer!
Fremtidsblog i Århus Stiftstidende september 2023
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Det er også bare jeres generation, siger min søn med overbærende mine, og jeg ved godt, at det er nu, jeg skal kvæle al irritation og lytte åbent og nysgerrigt. Medmindre jeg altså ønsker at være outdated eller ligefrem blive irrelevant før tid.
Skal de unge hyle ind i en krammebamse?
En af de største udfordringer på arbejdspladserne i dag er generationsforståelse. Historierne står i kø, når jeg holder oplæg om ungdomskultur og ledelse af mange generationer.
De unge er mærkelige, selvoptagede og overfølsomme. De vil have indflydelse fra dag et, siger nej til opgaver der ikke føles ”nice”, og vil have ”likes” dagen lang. ”Skal jeg ligefrem købe en krammebamse, som de unge kan hyle i, fordi de skal møde på byggepladsen kl. syv i regnvejr”, udbryder en murermester til et foredrag.
Heldigvis kan de fleste blive enige om, at de unge nok skal stoppe deres føleri og zapperi, når de engang får familie, bil og terminer. Og falde på plads i samfundet og på arbejdspladsen.
De er generationsforskelle
De unge har altid virket vilde på den forrige generation, og ja alle ændrer sig gennem livet, medgår den britiske sociolog Bobby Duffy i bogen ”Generations - Does When You're Born Shape Who You Are?”
Men, hævder han, der er også reelle generationsforskelle, fordi vi er børn af vores tid, påvirket af forskellige megatrends. De unge falder ikke nødvendigvis på plads i de etablerede strukturer.
Boomer-mindset
De fleste i forældre- og bedsteforældregenerationen er opvokset med det, som de unge lidt frækt kalder et Boomer-mindset. (OK Boomer udtrykker en overbærende irritation over noget, en fra generation baby-boomer, siger).
De er børn af informationssamfundet, hvor stabilitet, 25 års jubilæum, fast job, og plads i kantine var guld. Man skulle tage en relevant uddannelse, tilegne sig den nyeste teknologi, kunne læse en manual på engelsk og være 100% professionel på arbejdspladsen. Private følelser hørte privaten til, og man græd ikke til møderne.
Ingen fidus i vagtplaner
Nu har vi så en generation på vej, der gerne græder til møderne. De får fortalt, at robotter og big data tager over, og derfor skal de leve af udvikling og kreativitet og være gode til at arbejde i teams. De skal tage hele sig selv med på arbejde og engagere sig følsomt.
Hvor forældregeneration var opdraget til at passe ind og ikke ”skabe sig,” har de unge fra SoMe-generation lært at ”skabe sig selv” og vil præge deres eget arbejdsliv med langt mere fleksible måder at arbejde på. De ser ikke fidusen i vagtplaner, Excel regneark og autoriteter. De mærker efter, om der er noget i det for MIG.
Et spark i til din mindset
Der har altid været forskelle mellem generationer, men i et samfund der udvikler sig med rasende hast, kan kløften blive større og kræve mere, hvis bukserne skal holde på arbejdspladsen. Selvfølgelig skal vi ikke falde på halen for de unge i sig selv, men fremfor at blive arrig eller irriteret er det måske mere fornuftigt at lytte fremfor at belære, og dosere sin egen erfaring.
Man kan hurtig blive opfattet som en håbløs Boomer, hvis man alene ser verden med sin egen ungdoms øjne. Som fremtidsforsker bliver man nødt til at være åben og dyrke sin nysgerrighed. Derfor er min søns ord et godt spark til mit mindset. I modsætning til mig, bærer han fremtiden i sig.
Foredrag: Ledelse af mange generationer
Foredrag: Motivation af SoMe-generationen
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: