Er det slut med fast arbejde?
Arbejdspladserne bør tænke i tilknytning fremfor fastansættelser og udvikle nye fleksible jobtyper. Der er en "arbejdsrevolution" på vej
Bragt i Århus Stiftstidende juli 2023
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
De vil rigtig gerne ansættes hos os, men takker nej, når de ikke selv kan vælge hvordan, hvornår og hvor meget de vil arbejde, fortæller en leder indenfor ældreplejen i en kommune. De mangler i den grad sosu-hjælpere og må derfor i stedet bruge vikarbureauer. For kommunen en langt dyrere løsning, og for fru Pedersen er det utrygt hele tiden at møde nye vikarer.
Lidt den samme sang har jeg hørt på sygehuse, på institutionsområdet og også fra private virksomheder. Der er mangel på arbejdskraft og medarbejderne hopper videre, hvis ikke de kan få det, som de vil ha´ det.
Preakariatet?
Når jeg de sidste 10 år har holdt oplæg om fremtidens arbejdsmarked, har bedste bud været, at vi er på vej mod et flydende og fleksibelt arbejdsmarked.
I en mere og mere global, digital og omskiftelig verden vil virksomhederne ikke længere turde binde an med for mange fastansættelser. Konkurrencesituationen og forbrugernes præferencer skifter hele tiden, og vi ved aldrig hvilke kompetencer, vi får brug for i morgen.
Arbejdsmarkedet vil blive usikkert og projektorienteret, og der vil ifølge sociologer vokse et ”prekariat” frem; medarbejdere, der som vagabonder må hutle sig fra job til job uden sikkerhedsnet. Et eksempel kan være de løstansatte cyklende pizzabude, der kun får løn, hvis du bestiller en pizza.
Nej til gamle organisationers snerrende bånd?
Nu er det som om, vinklen er vendt 180 grader – måske er det medarbejderne, der er ved at ”revolutionere” arbejdsmarkedet?
Det hævder i hvert fald professor i ledelsespraksis ved London Business School Lynda Gratton i sin seneste bog ”Den hybride arbejdsplads.” Gratton mener, at vi i fremtiden vil opleve en stærk individualisering på arbejdsmarkedet, drevet af medarbejdere, der er utilfredse med de gamle organisationers snerrende bånd.
Indviduelle forbrugere - også på arbejdsmarkedet
Individualisering er en stærk megatrend, og som forbrugere har det været en forrygende rejse fra masseproduktion til individuel forbrugerisme.
Engang kunne du kun vælge mellem en blå og en sort bil, i dag kan du få den i lige den farve, du vil have og med personligt udstyr. Supermarkeder, tøjbutikker og restauranter lokker med uendelige muligheder, og du kan mærke efter, hvad DU har lyst til LIGE NU.
Den samme valg-pallette finder du ikke i dit arbejdsliv, her halter virksomhederne ”håbløst” bagefter med faste job, vagtplaner, lønrammer, og kategorier. En måde at organisere arbejdet på, som ikke nødvendigvis passer til mennesker, det lever flydende liv.
Flydende familier og App-livet
Det individuelle handler ikke kun om forbrug. Dels har familiemønsteret ændret sig fra stabile kernefamilier til mere flydende familieformer, hvor man f.eks. med en 7-7 ordning kan ønske at arbejde 20 timer i den uge, man har børnene, og give den fuld gas på jobbet ugen efter.
Dels ser det ud til, at flere ønsker at kombinere flere indtægtsmuligheder i form af en webshop, lidt Airbnb udlejning af ens bolig og måske 30 timers ”fast arbejde” hver anden uge. Endelig kan det være attraktivt at kunne indrette sit arbejde fra uge til uge.
På en institution under specialområdet, hørte jeg, at de døjer med at rekruttere og fastholde personale, fordi mange unge familier foretrækker en mere fri model for arbejde via App-livet. Fredag eftermiddag sætter de sig med hver deres App fra vikarbureauet og planlægger arbejdslivet for næste uge. Hvilket gode vagter er der? Hvilke hensyn er der til familien? Og skinner solen på onsdag, holder jeg fri og cykler ud i det blå.
Fra fastansættelse til tilknytning
I følge Lynda Gratton står vi overfor et opgør med den traditionelle organisering af arbejde og derfor bør arbejdspladser tænke i tilknytning fremfor fastansættelser og udvikle nye fleksible jobtyper.
Det taler vi om på mange arbejdspladser i øjeblikket i forbindelse med foredrag og workshops. Mange steder mærker man de nye individuelle krav, også nu fra de mere modne medarbejdere, der har fået blod på tanden pga. manglen af arbejdskraft – de er blevet en efterspurgt vare!
En "dansk model" til fremtiden?
Udfordringen er dog, at vi har et meget gennemorganiseret arbejdsmarked med et tykt tæppe af regler, rammer og aftaler. Et system, der har beskyttet medarbejderne godt, men måske nu spænder ben for nye måder at arbejde på.
Det bliver spændende at se, hvordan vi i de kommende år får tilpasset ”den danske model” til et mere fleksibelt MIG-orienteret arbejdsliv. Hvis Lynda Gratton har ret, og det er slut med at sige ja til ”fast arbejde”, ligger der vist en ny udfordrende opgave til forhandling både på arbejdspladserne og i de faglige organisationer.
Foredrag om fremtidens flydende arbejdsmarked
Flere artikler om Fremtides arbejdsmarked
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: